Surinaamse Bami
Surinaams
						Benodigdheden:
- 300 gram schouderkarbonades
 - 50 milliliter zonnebloemolie
 - 300 gram kipfilets (in smalle reepjes)
 - 1 theelepel vijfkruidenpoeder
 - 500 gram eiermie
 - 4 eetlepels sojasaus
 - 3 eetlepels ketjap manis
 - 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
 - 1 kippenbouillontablet (verkruimeld)
 - 1 ui (gesnipperd)
 - 1 blikje tomatenpuree
 - 1 prei (in dunne ringen)
 - 1 bosje bladselderij (fijngehakt)
 
						Bereidingswijze:
- Snijd het bot uit de karbonade. Bestrijk het vlees met de olie, bestrooi met zout en peper en bak het in een hete koekenpan 2-3 minuten per kant. Zet het apart.
 - Bestrooi de kipreepjes met zout, peper en vijfkruidenpoeder en laat even intrekken.
 - Kook de eiermie beetgaar en giet af. Meng er 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel ketjap manis, de helft van de knoflook en het bouillonblokje door.
 - Verhit de rest van de olie in een wok en fruit hierin de ui en de rest van de knoflook. Voeg de kip toe en bak deze 2-3 minuten mee.
 - Schep de tomatenpuree en prei erdoor en bak 1-2 minuten.
 - Roer de rest van de sojasaus en ketjap manis erdoor en laat iets indikken.
 - Schep de eiermie erdoor en bak tot deze warm is.
 - Snijd de karbonades in dunne reepjes. Schep de bladselderij door de bami en serveer met de vleesreepjes erop.
 
Bereidingstip:
Neem in plaats van vijfkruidenpoeder een mengsel van een mespuntje gemberpoeder, een mespuntje gemalen koriander (ketoembar) en een snufje van elk van deze drie specerijen: kaneel, kruidnagelpoeder en gemalen komijn (djinten).