Gesmoorde kipdij in rode wijnsaus (Coq au Vin) - Kookboek Hetty

Ga naar de inhoud

Gesmoorde kipdij in rode wijnsaus (Coq au Vin)

Kip
4 pers     70 min
Benodigdheden:
  • 8 st. kipdijstukjes
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 winterwortel  
  • 1 prei
  • 1/4 knol- of bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes tijm   
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetl. tarwebloem    
  • 300 ml rode wijn
  • 300 ml krachtige gevogeltefond     
  • 4 kopjes basmatirijst
  • 1 bakje verse peterselie (fijngesneden)
  • versgemalen peper   
  • zout    
Bereidingswijze:
1. Maak de wortel, de prei, de ui en de selderij schoon en snijd in niet te grove stukken.
2.  Verwarm in een ruime stoofpan een scheutje zonnebloemolie en bak er  stevig de kipdijen in aan tot ze mooi gekleurd zijn.     
3. Draai het vuur iets lager, voeg de groenten, de knoflook (heel), de tijm en de laurier toe en bak even mee.       
4. Strooi er de tarwebloem over, schep even om en blus af met de rode wijn.
5. Breng aan de kook, voeg de fond toe, breng opnieuw aan de kook en draai nu het vuur lager.      
6.  Laat afgedekt ongeveer 45-60 minuten stoven, waarbij je de laatste 15  minuten de deksel van de pan haalt. Draai dan het vuur wat hoger, zodat  de saus licht kan inkoken. Breng op smaak met zout en peper.  
7.  Kook, terwijl het vlees smoort, de rijst gaar volgens de aanwijzingen op  de verpakking. Giet af en laat uitwasemen. Schep de gesneden peterselie  door de rijst.  
Serveer de coq au vin met de rijst.   
Terug naar de inhoud