Bloemkoolnasi - Kookboek Hetty

Ga naar de inhoud

Bloemkoolnasi

Vegetarisch
4 pers     25 min
Benodigdheden:
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • (ca.75o gram, zonder blad)
  • 3 eetl. zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 1 eetl. gember, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 150 gram shiitake, in stukjes
  • maiskorrels, van 1 kolf gesneden
  • 15o gram doperwten, vers of bevroren
  • 4 bosuitjes, in dunne ringen
  • 70 gr. ongezouten cashewnoten, of pinda's
  • 3-4 eetl. lichte, zoute sojasaus (of indien glutenvrij: tamari)
plus extra:
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 4 eetl. gebakken uitjes
  • evt. 1 pepertje, in ringen
Bereidingswijze:
Snijd de bloemkool in roosjes en maal ze in een keukenmachine tot grove korrels ter grootte van rijstkorrels.
Draai het zeker niet te fijn! Ik gebruik de grove rasp van mijn keukenmachine voor dit klusje, dan ontstaan er echte rijstkorrels.
Overigens verkoopt mijn supermarkt te genwoordig ook 'bloemkoolrijst'.
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur. Klop de eieren en giet ze in de pan.
Roer ze snel tot roerei en schep ze uit de pan. (Mijn voorkeur gaat uit naar een gebakken ei erop.)
Veeg de pan schoon en verwarm de rest van de olie op matig hoog vuur. Voeg de fijngehakte gember en knoflook toe en bak tot ze gaan geuren, ongeveer 30 seconden. Schep de blokjes wortel, de bleekselderij en shiitake erdoor en bak ze 2 minuten al omscheppend mee. Voeg de mais, doperwten en
de 'bloemkoolrijst' aan de pan toe en bak alles al omscheppend een paar minuten om. Zet de deksel op de pan en laat de nasi nog 5 tot 7 minuten zachtjes
doorbakken.
Meng het ei, de bosuiringen, cashewaoten en sojasaus erdoor en proef of er nog zout en peper bij moet.
Schep in grote kommen en bestrooi met gebakken uitjes en wat verse peperringetjes naar smaak.
Geef er nog wat extra sojasaus naast.
Terug naar de inhoud